Такова събитие изобщо не беше се случвало още от библейските времена, когато Адам и Ева, напук на  разумните напътствия, включиха ябълките в менюто си. Истинска революция в междуличностните отношения!

Но колкото и да не е за вярване, началото на тази история не започна от тукашните земи. Сега, когато се изясниха подробностите, откроиха се детайлите на събитието, мотивите, аргументите и безспорно авангардните намерения на протагонистите, целият софийски истеблишмънт се плесна безутешно по челото. Толкова просто нещо, как можахме да не се сетим първи? Цяло полугодие като предводители на Европа щяхме да събираме лаврите на безспорни новатори! А сега прожекторите неминуемо ще бъдат насочени към шведската делегация. С един замах скандинавските гости ще запушат устата на всички местни недоброжелатели, които доскоро гледаха на тях като на подпийнал нехранимайко, теглил шут на беззащитна камериерка с висока професионална квалификация и диплом за висше икономическо образование. Ще се наложи дори по столичните ВИП-хотели да се махат вече окачените надписи на шведски: „Не ритайте камериерките, те са магистри!”

Така се случи, че историята започна от далечен северен Стокхолм, където с настъпването на астрономическата зима хората кажи-речи слънце не виждат, лампите светят денонощно и главната им грижа е как да се избавят от депресията. Депресията, знае се, е тежко състояние на духа, което води до непредсказуеми своеволия на тялото. Някои ги избива на алкохолизъм, но с безбожно скъпо пиене, полусух режим и денатуриран спирт този проблем е до голяма степен овладян. Други ги избива на труднопреодолими сексуални щения и често резултатите са повече от омерзителни, достигат даже до унизително насилие. А не върви да въведеш ни сух, ни полусух режим, ще съсипеш обществения репродуктивен потенциал, както биха се изразили тесните специалисти с научни звания. Изобщо, проблем отвсякъде!

И най-неочаквано решението дойде от родината на АББА, ИКЕА и шведските тройки, за да сложи началото на нов етап от връзката между двата пола. А и не само помежду им, както става все по-модерно напоследък. Със закон от 1 юли догодина правомерността на всеки сексуален контакт в Швеция ще се доказва само с тапия за писмено изразено взаимно съгласие. Нямаш ли тапия, забравил ли си я от небрежност под чужда възглавница, тръгне ли да те съди отсрещната страна за изнасилване, жална ти майка! Важело, както за съпрузи, така и за неформални двойки, групи и всякакви общности, събрани без сериозни намерения за размножаване. Истински пробив в налагането на европейските ценности!

От разпространената като мълния новина не ставаше ясно, дали тапията ще е само за еднократна употреба или ще има фиксиран срок на годност. Някои шегаджии даже запитаха, няма ли да е нужна нотариална заверка при полагането на подписите или ще е достатъчно присъствието на адвокат, а може и поемни лица? Но това са по-скоро несериозни спекулации. По важното е, че обществото из цялото Софийско поле за броени часове се раздели на две, вместо да се съсредоточи върху пропуснатите шансове за изява в навечерието на европейското председателство, което видимо ще мине под сянката на шведския феномен.

Впрочем и това съвсем не е вярно. Истеблишмънтът бързо се взе в ръце. Моментално бе свикан оперативен щаб, който проведе мозъчна атака и докато ошашавената публика още си разказваше лакърдии, бързо бяха намерени слабите страни на шведския модел. Както можеше да се предположи щабът оперативно излезе с множество конструктивни предложения за подобряване на модела в духа и спецификата на местните административни практики. Общият извод бе, че единственият начин да затапим скандинавците е да се направи още по-добър закон от техния, който да влезе в сила далеч преди края на европейското председателство, а защо не и за Нова година, когато се очаквали най-големите изблици на празнично веселие и разведряване на нравствения климат. Ако трябвало, парламентът щял да пропусне коледната ваканция и да изгласува текстовете с подходящото за процедурата налично мнозинство.

Останалото било въпрос на правилници за прилагането на революционния закон.

От финансовото министерство изтъкнаха, че тапията за правоспособност не бива да се издава току-така. Всеки кандидат трябвало първо да представи служебна бележка за платен данък общ доход, местни данъци и такси. Ако кандидатът се явява собственик или управител на фирма, при всички случаи ще трябва да удостовери, че е внесъл дължимото по ДДС.

От КАТ побързаха да добавят, че тираджиите в никакъв случай не трябва да имат свободен достъп до креватите в шофьорските кабини и паркингите на мотелите, преди возилата им да са преминали годишен технически преглед с платена гражданска отговорност.

ДАНС се включи с предложението, че който иска тапия за дългосрочна употреба с право на международни контакти, ще трябва да получи сертификат за допуск до поверителна информация по системата на евроатлантическите стандарти.

Асоциациите на хотелиерите и нотариусите излязоха със съвместно предложение при лицензирането на туристическите обекти. Задължително трябвало да се постави изискване, още на рецепцията двойките да полагат подписи пред упълномощено за целта лице, което лично да удостоверява за липсата на взаимни претенции, когато гостите напускат обекта.

Комисията за подслушване и видеонаблюдение също опита да добави своя принос, но нейните изключително модерни идеи не бяха приети. Били прекалено напредничави за позастарялата конституция. Липсвало време за ремонта ѝ.

Малко преди изготвените параграфи да бъдат връчени за гласуване от депутатите, индустриалците успяха да пробутат една допълнителна разпоредба. Нещо като бонус за засегнатите от закона. Всеки служител със забавена шест и повече месеца от работодателя си заплата ще получава индулгенция пред съда в случай на претенции за посегателство от партньорката или партньора.

Още не успели репортерките да разкажат от телевизора какво предстои и половин София се юрна нагоре да качва баира към славното балканско село Грънци. Този път видимо хората не идваха за съвет. А направо тръгваха да емигрират. Толкова се бяха възторгнали от предстоящите революционни промени по примера на шведите.

– Спокойно, бе хора! – посреща ги Кмета още от входа на селото. – При толкова мераклии и майстори по тънката част, да ви питам, що ви намалява така населението?

– По-добре не питай! Сега съвсем ще намалее – отвръщат гневно софиянци. – Ти представяш ли си колко тапии трябва да се вадят само за да легнеш при жена си! Да не говорим, ако трябва някъде гадже да заведем, ще искат даже да ни светят. И това е само началото. Знаеш ли за колко неща още не са се сетили, свят ще ѝ се завие на демографията!

– Вие за демографията, хич не берете грижа! – наставнически им казва Кмета. – Тя се оправя вие като си свършите работата. Друг няма кой да ви я свърши. Но ми харесва, че вече сте гневни. За първи път ви виждам такива. А това вече е добре.

– Ние отдава сме гневни, ама сме си такива, че много не ни личи. Сега обаче, заради шепа изнасилвачи, ще ни зачернят и една от малкото радости, които още не са лицензирани.

– Май, сега точно на място са ви ударили с някакви си европейски пишман ценности, та видимо ви е проличало. Спокойно, тук все още важи правилото – всеки роб щом стъпи в славното балканско село Грънци, свободен става! Май сте го забравили? Ето и аз ви обявявам за свободни – успокои Кмета накачулилото го множество. Но не пропусна да допълни:  макар че щете, не щете, ще си останете роби на любовта. Такъв е животът!

Тъй в село Грънци беше обявена офшорна зона за всички, които искат да се обичат, без да представят тапия за благонадеждност . Нещо като данъчен рай, ама за нормалните хора…

(Епизод от книгата „Къде го село Грънци?”. При възникнал сериозен библиофилски интерес, най-лесно ще се справите тук: https://www.drago.info/index.php/porachka/ )

Снимка: Васил ТАНЕВ