При такъв, ребром поставен въпрос, най-неочаквано Географията започва да шикалкави. Тука някъде било, ама къде, не става много ясно.

Иначе Географията е прецизна наука. Описва координатите с точност до секунда от градуса и надморските височини до сантиметър. Но стигне ли до местонахождението на славното балканско село Грънци, взема да ровичка нервно из картата на България, после шари с пръсти из Полуострова, опипва всичките квадранти на глобуса и накрая вдига безпомощно ръце: Няма такова село!

Хайде, бе, нямало?

После отнякъде изниква умната глава на Статистиката. Тя с пълно право се хвали, че знае всичко за света. Плюнчи пръсти Статистиката, разлиства дебели годишници, сравнява показатели и мъдро заключава, че не го намират това пусто село, защото го търсят не където трябва. Ето, казва Статистиката, всички таблици сочат, че България с валсова стъпка плавно се е преместила в южния край на дансинга и скоро ще премине, я, на пачанга, я, на афро хаус. Търсете го селото в Третия свят! – гордо препоръчва Статистиката от висотата на своя неоспорим авторитет.

Какъв Трети свят ви се привижда! Това не е Драгалевци! Това е славното балканско село Грънци! Там се е събрала  по-добрата България! – провиква се назидателно Историята.

В гласа ѝ няма даже намек от колебание, да не говорим за смущение. А съвсем наскоро беше скубала коси от яд, че е пропуснала да следи отблизо житието на бъдещото славно балканско село. И сега тепърва трябва да сглобява по артефакти миналото на по-добрата България.

Такава си е Историята. Все едно е правена в телевизор, втренчва се в силните на деня, знае как се казва даже коня на Александър Македонски, но хич и не обръща внимание на малките селищни системи, обявила ги преждевременно за безперспективни, със затихващи исторически функции. Както се казва, за да влезеш в Историята, първо трябва да се прославиш.

Така стана и със забутаното някога балканско село Грънци. То не просто влезе, то нахлу в Историята.

Търсете го вече там!

(Откъс от книгата „Къде го село Грънци?”. При възникнал сериозен библиофилски интерес, най-лесно ще се справите тук: https://www.drago.info/index.php/porachka/ )