Този път невинните данъкоплатци от село Грънци в един глас казаха: “Баста!“, което на роден език си означаваше, че номерът няма как да мине.

Още не можеха грънчани да преглътнат, как преди време забравиха да ги питат, искат ли да влизат в НАТО. Така славното село Грънци, където безспорно се квасеше най-доброто кисело мляко от Босфора през Атлантика чак до Ванкувър, изведнъж се оказа извън Алианса. Получи се направо парадоксална ситуация: цялата държава начело с президент, премиер, та даже и Мони Паси влезли в НАТО, а данъкоплатците от село Грънци – извън НАТО! Рони Мони сълзи на умиление в Брюксел, плачат в Грънци, че са ги пропуснали, но нищо не може да се направи, работата вече приключила.

Несправедливо, нали?

Затова, когато пак за малко да ги подминат и за Европейския съюз, Грънчани овреме се сетиха да започнат сепаративни преговори. Кмета, тъй му беше прякорът, а и кмет си беше наистина, вися дни наред в София. После, като видя, че там изобщо не го забелязват, стегна куфара и тръгна да обикаля европейските столици. Какви ги е вършил там, не стана много ясно, защото медиите по това време бяха заети да следят подвизите на Бойко Борисов. Но когато един ден Кмета се завърна направо от Брюксел, невинните данъкоплатци с удовлетворение научиха, че село Грънци вече има подписано споразумение с Европа.

Първи, разбира се, научиха общинарите, защото по регламент трябваше да ратифицират текста. А за да го ратифицират, в Грънци беше прието и да го прочетат. Четенето не им отне много време, така узнаха, че Трети и Четвърти блок от Старата мандра няма да бъдат закрити. Кмета най-убедително бе обяснил на чиновническото невежество в Брюксел, че ако искат занапред да ядат истинско кисело мляко в гърне от село Грънци  вместо бяла пихтия в кофичка, каквато им пробутват в хипермаркетите, не трябвало да слушат ония фарисеи еколози, гдето всичката Мара втасала с парниковия ефект, ами се вторачили точно в Трети и Четвърти блок от Старата мандра, защото можели някой ден да създадат природонаучни проблеми.

Да, но еколозите са балансьори в политиката на половин Европа, отвръщали чиновниците. Правителствата щели да изпопадат като зрели круши, добавяли те. Кмета обаче не бил вчерашен. Искате село Грънци в Европа, нали? Искате, защото ви се е дояло кисело мляко. Приготвили сте и пари да плащате за Нова мандра, поне така хер Фойген твърди, нали? А тези пари хер Фойген от джоба ли си ги вади? Случайно това да са парите на вашите данъкоплатци? А вашите данъкоплатци случайно да имат навика да си катурват правителствата?

Кмета не само питал чиновниците, ами взел, че дал няколко интервюта из пресата, ей-така, колкото да подскаже на данъкоплатците. И чиновниците изведнъж омекнали. Оставили Старата мандра да работи, докато се построи Новата, че иначе нямало кисело мляко за Европа. Нещо повече, съгласили се и в договора да има предпазна клауза – ако Европа не смогне през следващите 18 месеца да изяде всичкото кисело мляко, което грънчани ще произведат, село Грънци автоматично прекратява споразумението, дори депутатите във всички европейски парламенти да са го ратифицирали с пълно единодушие, както направиха вече местните общинари.

След като се разчу цялата тази история, от София изведнъж почнаха да звънят на Кмета. Имали нужда да ги светне как се преговаряло с Брюксел. Но Кмета тези дни е особено зает. Следи отблизо подготовката за празничния стрийт-парад. В Грънци са старомодни и на това чудо още му казват манифестация…

(Епизод от книгата „Къде го село Грънци?”. При възникнал сериозен библиофилски интерес, най-лесно ще се справите тук: https://www.drago.info/index.php/porachka/ )

Снимка: Йордан Йорданов Дълес